Bekkenband

Bekkeninstabiliteit komt voor bij één tot negen procent van de zwangere vrouwen. De oorzaak is helaas nog onbekend, maar gelukkig wordt steeds meer ontdekt hoe het goed behandeld kan worden tijdens en na de bevalling. De klachten verdwijnen bijna altijd. Anderhalve maand na de bevalling zijn de klachten voor het overgrote deel verdwenen. Toch is nog een herstelperiode van een half tot een heel jaar nodig om ook de laatste klachten te doen verdwijnen. Bij menstruatie en verminderde weerstand kunnen de klachten even verhevigen. Bij het herstel biedt fysiotherapie vaak uitkomst.

Een liesbreuk (hernia inguinalis) is bij mannen de meest voorkomende breuk. Het is een zwakke plek tussen de spieren in de buikwand bij de lies. Bij een liesbreuk kunnen organen uit de buik (darmen) uitpuilen in het lieskanaal. De breuk is voelbaar en soms zichtbaar als zwelling of geeft alleen maar een zwaar gevoel in de lies, met misselijkheid in de loop van de dag. Hoesten en persen kan de liesbreuk verergeren.

De breukinhoud kan voorzichtig terug geduwd worden in de buik.Het gevaar van een liesbreuk is dat een darmstreng klem kan gaan zitten in de breukopening. De inhoud van de liesbreuk kan afdalen tot in de balzak. De behandeling bestaat uit een operatie en leidt bijna altijd tot volledig herstel.